MARDİN REHBERİNİZ

“Medeniyet ve kültür beşiği” tabirinin hakkını veren Mardin; camileri, kiliseleri, manastır ve türbeleriyle, Türkiye’de kültür turizminin başrolleri arasında yer alıyor. Yalnızca bu özellikleriyle değil; kendine has misafirperver yapısı ve mutfağıyla da ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunuyor.

Deyrulzafaran Manastırı

5.yüzyılda inşa edilen ve bugünkü haline 18.yüzyılda kavuşan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’e 5 km uzaklıkta yer alıyor. Kubbeleri, el işlemeleri, kemerli sütunları, kısacası mimarisi ile hayranlık uyandıran bu muhteşem yapı; Süryani Kilisesi’nin önemli merkezlerinden biri kabul ediliyor. Deyrulzafaran Manastır, Mardin’deki en eski ve değerli yapıları arasında sayılıyor.

Kasımiye Medresesi

Mardin’deki en büyük yapılardan biri olan Kasımiye Medresesi; mimari planı, taş işçiliği ve süsleme motifleri ile oldukça ilgi çekiyor. Medresenin avlusunda bir çeşme ve havuz da bulunuyor. Hem dini bir merkez hem de tıp eğitimi veren bir okul olarak kullanılmış olan medrese; 12.yüzyıldan bu yana varlığını sürdürüyor.

Mardin Ulu Camii

Ulu Camii, Mardin’in sembolü haline gelmiş bir yapıdır. Artuklu dönemine ait en önemli eser kabul edilen ve “Cami-i Kebir” olarak da adlandırılan yapı, Artuklular döneminden beri varlığını sürdürüyor.

Dara Mezopotamya Harabeleri

Mardin’e 30 kilometre uzakta yer alan Dara Antik Kenti; eski Mezopotamya’nın en önemli yerleşim yeri kabul ediliyor. Geçmişte görkemli ve zengin tarihi hikayelere ev sahipliği yaptığı bilinen bu antik kent, farklı kültür ve dinlere ait pek çok simgenin bir arada görülebilmesine imkân tanıyor.

Mor Gabriel Manastırı

Güngören köyünde bulunan Manastır, Midyat’a 23 kilometre uzaktadır. Deyrulumur Manastır’ı olarak da bilinen yapı Roma İmparatorluğu’nun Mardin’e armağan ettiği en büyük yapılarından biri kabul ediliyor.


kaynak : https://www.flypgs.com/sehir-rehberi/mardinde-gezilecek-yerler