MİDYAT REHBERİNİZ

Şehir merkezine 65 km uzaklıktaki Midyat; karmaşık bir şekilde oyulmuş duvarları, dar sokakları, devasa avlulara ağılan ağır kapılara sahip evleri, davetkar görüntüsü, panoramik manzaraları, otantik atmosferi ve gümüşçülerin arkasına gizlenmiş tarihi evleri ile Mardin’de tarihi bir seyahat noktasıdır.

Midyat, Türkiye’nin popüler turizm destinasyonları kadar popüler olmasa da, son yıllarda kültür ve din turizmi açısından giderek daha fazla ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. Arap esintileri taşıyan mimarisi ile dikkat çeken Midyat, eski Süryani mirasını keşfetmek için de harika bir fırsattır.

Mardin’den arabayla bir saat sürüş mesafesindeki Midyat’ın büyüleyici ve rustik atmosferini daha yakından deneyimlemek için görülmesi gereken tarihi yerler arasında; Midyat Kent Müzesi, Midyat Konuk Evi, Kültür Evi, tarihi Midyat evleri, Meryem Ana Kilisesi, pek çok Süryani manastırı, Tur Abdin bölgesi, Cevat Paşa Cami, İzozoel Kilisesi, Midyat Zaz Köyü, Midyat Mağaraları, Deyrulzafaran Manastırı ve pek çok kilise yer almaktadır.

Midyat Kent Müzesi

Midyat’ta Ulu Cami mevkiinde bulunan Midyat Kent Müzesi, merkeze 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, Cumhuriyet Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Merkezden taksiler ile ulaşım da rahattır.

Midyat tarihi ve kültürünü daha yakından tanımak için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olan Midyat Kent Müzesi, eskiden harabe halinde olan ve belediye tarafından onarılan tarihi bir hanın içerisinde hizmet vermektedir.

Antika ve tarih meraklılarının ilgisini çeken müzede; tarih boyunca Midyat’ta hüküm sürmüş Sümerler, Araplar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar ve Türk medeniyetlere ait izlerin sergilendiği ve aynı zamanda antika dükkanları ile halı, kilim dükkanlarının da bulunduğu ilgi çekici bir yerdir.

Midyat Konuk Evi

Akçakaya mevkiinde bulunan Midyat Konuk Evi, merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım, 126. Sokak üzerinden sağlanmaktadır. Merkezi konumu ile yürüyerek ve taksi ile ulaşım rahattır.

Sıla ve Hercai dizilerinin çekildiği konak olarak Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan Midyat Konuk Evi, belediye tarafından işletilmektedir. Üç katlı tarihi bir konakta bulunan konuk evi, Mardin’de taş içliğinin etkileyici örneklerinden biridir.

Giriş katında, hediyelik eşyalar satın alabileceğiniz bir dükkan ve bir kafe hizmet vermektedir. En üst katı da seyre doyulmaz manzarası ile oldukça etkileyicidir.

Haftanın her günü 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Kültür Evi

Ulu Cami mevkiinde bulunan Kültür Evi, merkeze 4 km uzaklıktadır. Ulaşım, D-380 ve İskenderun Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Kültür Evi, farklı medeniyet ve kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadıkları Midyat tarihine ışık tutan ve görülmesi gereken bir yerdir. Mimari olarak oldukça etkileyici olan kültür evi, özellikle tarih ve fotoğraf meraklılarının ilgisini çekmektedir.

Kültür evinin içerisinde çalan türküler, alt katında sergilenen eserler, terasının manzaraları, halı dokumaları, eski fotoğraflar, bodrum katındaki mağara ve eski bir Midyat evini canlandırması ile Midyat tarihini yakından deneyimlemek için ziyaret edilebilir. İçerisinde, ünlü sanatçıların halı dokuma portreleri de mutlaka görülmelidir.

Haftanın her günü 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Tarihi Midyat Evleri

Midyat’ın dar sokaklarını süsleyen tarihi Midyat evleri, Midyat tarihine ışık tutan görüntüleri ile keşfedilmeye değer manzaralar sunmaktadır.

Binlerce yıldır Anadolu’ya farklı kültür ve dinlerden insanlar yerleşmiş ve bir arada yaşamıştır. Farklı dinlerin kültürel bir mozaiğine ev sahipliği yapan Midyat’ta bu mozaiğin öne çıkan kısmı ise tarihi Midyat evleridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlayan Midyat evleri, dikkat çekici mimarilere ve tarihi geçmişe sahiptir.

Doğu’nun otantik atmosferini hissettiren tarihi Midyat evleri, bölgenin iklim şartlarına uygun olarak taş ustalarının ustalıkla inşa ettikleri evlerdir ve günümüze kadar korunmayı başarmıştır. Pek çoğu, doğal dokusunu koruyarak Mardin’in kültür turizmi açısından önemli bir yere sahiptir.

Avlu, teras, balkon, ahır, kiler, eyvan, servis odası, banyo, mutfak, tuvalet gibi çok amaçlı bölümler ve ara bölümlerden oluşan tarihi Midyat evlerinin bazıları, günümüzde Midyat belediyesi tarafından işletilmektedir ve ziyaretçi kabul etmektedir. Diğerleri, taş ustalığının güzel örnekleri olarak Midyat sokaklarında dışarıdan görülebilir.

Meryem Ana Kilisesi

Anıtlı Köyü’nde bulunan Meryem Ana Kilisesi, merkeze 23 km uzaklıktadır. Ulaşım, Midyat Nusaybin Yolu üzerinden sağlanmaktadır.

Günümüzde bile Süryani nüfusunun ağırlıkta olduğu Anıtlı Köyü, bir Hristiyan köyüdür. Farklı kaynaklar, köydeki bu kilisenin 6.yüzyıl civarında inşa edildiğini göstermektedir. Yüzyıllar boyunca bölgede önemli bir din merkezi olan Meryem Ana Kulesi, eşsiz kare kubbesi ve huzurlu atmosferi ile görülmeye değerdir.

Midyat’ta popüler turistik rotalardan uzakta olmasına rağmen Turabdin Platosu’ndaki kilise mimarisinin en güzel örneği kabul edilmektedir.

Meryem Ana Kilisesi, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Mor Gabriel Manastırı

Midyat ilçesinde Güngören mevkiinde bulunan Mor Gabriel Manastırı, merkeze 22 km uzaklıktadır. Ulaşım, Mardin Şırnak Yolu ve D-380 üzerinden sağlanmaktadır.

Dünyanın en eski Süryani manastırı olan Mor Gabriel Manastırı, 1500 yılı aşan tarihi, sessiz ve sakin ortamı ve tarihi atmosferi ile Midyat’ta mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

397 yılında bir rüya üzerine inşa edilen Mor Gabriel Manastırı, Süryani Ortodoks Hristiyan cemaatinin hala kalbidir. Günümüzde, bölgede kalan Süryani nüfusu ise 3000 civarındadır.

Hala aktif olarak kullanılan bir manastır olan Mor Gabriel’de, günümüzde hala 50-60 kişi yaşamaktadır. İçinde ziyaret edebileceğiniz 3-4 farklı tarihi mekan bulunmaktadır ve gerisi günlük yaşam alanlarıdır. Bu tarihi mekanların her biri, farklı dönemlerden izler taşımaktadır.

Manastırın ana kilisesi en eski yapıdır. Kilisenin içinde 4.yüzyılda Sivas’ta katledilen azizlerin kemikleri ve yine 4.yüzyılda Perslerin katlettiği bir metropolitin mezarı da bulunmaktadır. Mezarlık bölümünde Mor Samuel ve manastıra ismini veren Mor Gabriel’in mezarları da ziyaret edilebilir.

Haftanın her günü ziyarete açık olan manastır, 09:00 ile 16:30 arasında ziyaret edilebilir.